Ringdresszúra

A ringdresszúra a kiállításra való felkészülést jelenti.
Fontos az összkép, ami az alábbiakból tevődik össze:
Az első rész  a kutya vele született adottságaiból áll. Fontos a fajtastandardnak megfelelő, jó küllem, de nagyon sokat nyom a latban, ha a kutya magabiztosan mozog a ringben és láthatóan örömmel viseli a felvezetést. Egy ilyen kisugárzású kutya általában nagyobb eséllyel győz, mint egy visszahúzódó, a figyelmet nem kedvelő, láthatóan kisebb karakter problémával küzdő egyed.
A második rész az előzetes, felkészülés. A kiállításon részt vevő kutya legyen optimális kondícióban, nem lehet sem túl sovány, sem elhízott, legyen a fajtájának megfelelően izmolt. A fogai ne legyenek fogkövesek, a szemzug és a szem környéke legyen tiszta, nem lehet könnytől elszíneződött, vagy csipás, váladékozó. A karmai legyenek ápoltak, rövidek. A hosszú szőrű fajtákat egy hozzáértő, lehetőleg a fajtára specializálódott kutyakozmetikusnál kell felkészíttetni, a fajtastandardnak megfelelően nyírni, trimmelni, vagy csak kifürdetni és szárítani, de a rövid szőrű fajták egyedei is legyenek láthatóan tiszták, ápoltak. A kutyának ismernie kell a kiállításon elvárt követelményeket: Hagyja magát standard pózba állítani (vagy tudjon standard pózba állni), jól viselje az idegenek érintését, ne húzódjon el, legyen együttműködő a fogak és herék vizsgálatánál. Fontos hogy ne zavarja a nyüzsgés, a többi kutya, a különféle talajok (szőnyeg, műanyag padló, fű, zúzott kő), sem a kinti, sem az épületben levő megváltozott körülmények. fontos hogy mindig olyan pozícióban mozogjon a felvezető, hogy a kutyát a bíró jól lássa, ne legyen takarásban. Mozgásban is szépen mutassa magát, ne fusson versenyt a többi kutyával, ne ugráljon a bíróra vagy felvezetőjére, ne forgolódjon hátrafelé. Hozzá kell szoknia a hosszú utazáshoz, és a több órás tétlen várakozáshoz is. Ezek a dolgok mind alapvető követelmények a kutyával szemben, és felkészítést igényelnek.
A harmadik rész pedig maga a kiállításon való  bemutatás. Fontos a felvezető higgadtsága és magabiztossága. Tudnia kell a felvezetési szabályokat, nem javasolt kapkodni, idegeskedni. A bíró utasításait kell követni.

Információ: 06/30-256-1731